Het Grote Huis

Adres: Jacobslaan 26, 3852 NA Ermelo

Telefoon:

Bewoners: Heleen van Geelen, Jan en Sanne Vorstman

Geschiedenis:

1902: Samen met de plaatselijke aannemer Wildeboer ontwerpt Nans Vos-Jongeneel na Variëtas een tweede huis op Nieuw Groevenbeek: Multum in Parvo, het Grote Huis.  In onderstaande brief wordt overeen gekomen om het huis voor 2.575 gulden te bouwen.

Een jaar later gaat Nans Vos-Jongeneel permanent op Groevenbeek wonen. Ze ontvangt daar tegen een geringe vergoeding jonge vrouwen die voor hun gezondheid gezonde buitenlucht nodig hebben. Daarom wordt Het Grote Huis al weer met een aanbouw uitgebreid. Na het overlijden van Nans (1920) wordt het huis door haar zoon Piet en zijn gezin als vakantiewoning gebruikt. In 1937 vindt er een grote verbouwing plaats met een uitbreiding en verhoging van de kap. Op de bouwtekeningen en de plattegrond is het verschil goed te zien tussen origineel (links) en verbouwd (rechts). De veranda zat oorspronkelijk op de westgevel en werd verplaatst naar de zuidgevel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Begane grond 1936

Plattegrond 1937

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de oorlog gaat het echtpaar Piet en Stans Vos-Mees permanent in het Grote Huis wonen.

Piet en Stans Vos-Mees

Na de dood van Piet Vos in 1966 is de familie Elink Schuurman verhuisd van Variëtas naar het Grote Huis. Zij hebben daar gewoond tot 1993. Vanaf 1994 is Wijnand van Leeuwen de nieuwe bewoner van het Grote Huis. In 2020 komt Heleen van Geelen met haar twee kinderen in het Grote Huis.

 

 

 

Reacties zijn gesloten.